banner_site_6.jpg
psathas1  

 Καλώς ορίσατε στο δικτυακό τόπο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στον ιστοχώρο αυτό θα βρείτε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Περιφερειακή Ενότητα  Άρτας και τις υπηρεσίες της.

Θα πάρετε επίσης μια μικρή μόνο γεύση από αυτά που έχει να σας προσφέρει μια πραγματική επίσκεψη στον Νομό.

Βασίλειος Ψαθάς - Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας

 

alt

 

 

 

 

 

 

 


Κύριε Υπουργέ,

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε και ευελπιστώ να συνεχιστεί η συνεργασία που είχαμε με τον προκάτοχό σας για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Με τη σημερινή μας επικοινωνία, θέλω να σας παραθέσω τις απόψεις μας επί του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει αναρτηθεί στη σελίδα διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων.

Ο ορθολογισμός της νομοθεσίας, μας βρίσκει σύμφωνους, Όμως επιτρέψατε μας να επισημάνουμε τα παρακάτω με βάση την εμπειρία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικότερα της Π.Ε. Άρτας, στην οποία και παράγονται μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων.

1.   Η συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαβούλευσης και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο ψήφισης και έναρξης εφαρμογής της Υ.Α. σχετικά με τη Ρύθμιση Θεμάτων Εμπορίας και Διακίνησης των ακτινιδίων είναι άκαιρη, καθώς  ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής πρόωρων ποικιλιών και έχουν υπογραφεί εμπορικές συμφωνίες ποσοτήτων για τις άλλες ποικιλίες (Soreli, Hayward) σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων Υ.Α. 72/109346 (ΦΕΚ Β’ 3710/20/10/2017), για την εμπορία του 2018.
2.   Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις με το άρθρο 4 περί συσκευασιών που δεν θα  υπερβαίνουν τα 20 κιλά, με δεδομένο ότι:

α. Ανάλογη διάταξη δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β. Επιβάλλεται αποκλειστικά για το ακτινίδιο χωρίς να προβλέπεται για κανένα άλλο φρούτο που παράγεται στην Ελληνική Επικράτεια το μέσο συσκευασίας του.

γ. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. τα αγροτικά προϊόντα δεν διακινούνται, δεν μεταφέρονται και δεν εξάγονται σε συσκευασίες μικρότερες των 20 κιλών, παρά μόνο πριν τοποθετηθούν στα ράφια του λιανικού εμπορίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εισαγωγής φρούτων από την Ελλάδα προς τη χώρα τους, κόστος που μετακυλίεται στον Έλληνα παραγωγό και ουσιαστικά μειώνει τις ποσότητες Εξαγωγής.

δ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, θα οδηγήσει σε αντιστροφή της περυσινής περιόδου, κατά την οποία υπήρξε σημαντική αύξηση των ακτινιδίων και παράλληλα οι Έλληνες παραγωγοί εξασφάλισαν την υψηλότερη τιμή, ανά κιλό. Και τούτο διότι με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην πραγματικότητα στραγγαλίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα και  επιβάλλονται ρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., με απόρροια τη μείωση των ποσοτήτων εξαγωγής, την πτώση των τιμών για τον παραγωγό και αδιάθετα προϊόντα που θα μείνουν στα κτήματα αφού οι υποδομές ψυκτικών θαλάμων αποθήκευσης στη χώρα μας επαρκούν μόνο για το 60% της ετήσιας παραγωγής.

ε. Η παρ. 3 του άρθρου 4 έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 1 και τη παρ. 2 του ίδιου άρθρου αφού αναφέρει ότι δεν υπάρχει περιορισμός για τα υλικά συσκευασίας στα ακτινίδια που εισάγονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες παραγωγούς να θεωρούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικεντρώνει τις παρεμβάσεις μόνο στις ποσότητες ακτινιδίων που εξάγονται, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό,  μεταξύ Ελλήνων παραγωγών και παραγωγών άλλων χωρών. χωρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ζητάμε:

την άμεση απόσυρση του άρθρου 4 από το προσχέδιο της Υ.Α. που βρίσκεται σε διαβούλευση.

την επανεξέταση της Υ.Α. διότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στη διακίνηση, εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων που δεν συμπεριλαμβάνοντα στο προσχέδιο.

Οποιαδήποτε εφαρμογή νομοθεσίας να μην αντίκειται στους κανόνες της Ε.Ε. και να εφαρμόζεται από την επόμενη περίοδο συγκομιδής.

Ευελπιστώ στην επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε.

Με εκτίμηση

 
Ακολουθήστε μας
         
Ηλεκτρονικό Καλάθι
Ενημερώστε μας


Πρόβλημα στο οδικό δίκτυο;

Εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος;

Υγειονομική παράβαση;

Ενημερώστε μας,

 Φόρμα Επικοινωνίας

Συνδεδεμένοι
Έχουμε 89 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα Η Εφημερίδα της Υπηρεσίας Αγροτικά Θέματα Επιστολή Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη με θέμα: «Προτάσεις επί του Σχεδίου Απόφασης για την εμπορία και διακίνηση των ακτινιδίων»